Få bugt med farlige kabler og ledninger

Selvom der måske ikke er en handy man gemt i dig (det er der i hvert fald ikke i mig), så kan det alligevel være en god idé, at få styr på nogle af dine kabler og ledninger af sikkerhedsmæssige årsager. Jeg har f.eks en kat, som elsker at gnave lidt i ledningerne rundt omkring i hjemmet. Det betyder derfor også ofte, at jeg har ledninger, som er ved at være slidt godt op i enderne ved forbindelsen.

Først og fremmest er det irriterende, at forbindelsen bliver løs, men det er sgu også farligt både for min kat, børn og ikke mindst mig selv. Det er med god grund at elinstallatører, elektrikere og andre fagmænd hyppigt bruger krympeflex til deres elektriske isoleringer. Krympeflex er nemlig et yderst fleksibelt og mangesidigt produkt, der kan lave et fint og sikkert overtræk henover dine kabler eller ledninger, som enten kan reparere eller samle dem. Det kaldes også for en kabelsamling eller et bundle.

For at lave et fast og tæt overtræk henover kablerne, så opvarmer du krympeflexen, så den begynder at krympe – heraf navnet. Afhængig af størrelsen på krympeproduktet, så kan det bruges til at samle kabler eller som sagt reparere en enkelt ledning som i mit tilfælde. Min kat havde nemlig gnavet en del omkring ledningen til gulvlampen henne ved vores sofa. På trods af jeg ikke er så fingernem, så lykkedes det mig alligevel at få lavet en god reparation og tildækning af mit kabel, som næsten ikke kan ses.

Du kan købe krympeflex som privatperson i fx Bauhaus og andre DIY butikker. For virksomheder kan det bedre svare sig at købe ind i større mængder hos fx Cabicon, der er leverandør af el tekniske produkter, og herunder krympeprodukter som flex, tape, endemuffer og loddemufere til alle slags el isoleringsopgaver.

Krympeflex fås generelt i mange størrelser, længder, former og farver. Uanset om du har behov for en lille, stor, hvid, sort, med lim eller uden lim, så kan du finde noget til dit behov.

kabel

Min krympeflex reparation

Reparationen var mindre tidskrævende, end jeg havde regnet med, for det var faktisk ikke særligt svært. Desværre har jeg jo ikke mand, så det blev mit meget lille DIY projekt, som blev en succes!

Det var kun enden tæt på forbindelsen, som var beskadiget, det betød derfor også at krympeslangen ikke skulle være særlig lang. Jeg har læst mig frem til, at du som tommelfingerregel helst kun skal bruge en krympeslange tilsvarende det beskadiget område eller det område, som du ønsker at dække. Dog med det forbehold, at der ca. skal være ¼ frit stykke, så du kan skære til og tilpasse.

Det stykke slange som jeg havde købt, var en næsten dobbelt så stort, som det behov jeg havde. Derfor skar jeg ca. halvdelen af og gemte resten til en anden fremtidig el isoleringsopgave.

Herefter opvarmede jeg blot krympeslangen mens jeg påførte den rundt om kablet, hvilket får den til at krympe og tilpasse sig formen på kablet. Det er vigtigt, at du bruger en varmekilde, som du kan kontrollere ellers får du en grim reparation med mange ujævnheder og i værste tilfælde en usikker isolering.

Og bum bum, så var jeg færdig – yderst nemt og hurtigt.

Teknikken og materialet kan bruges omkring de fleste kabler og ledninger, og til større el installationer, hvor du gerne vil samle kabler enten i bundles eller i farvekoder, så anbefaler jeg at du har en professionel med indover. Det kan trods alt være farligt at rode med elektricitet, hvis du ikke har helt styr på hvad du laver!

Jeg håber I fandt mit indlæg inspirerende og brugbart. Måske du har en ledning derhjemme, som driller? ?