Anders Bircow

anders bircow

Anders Bircow er en dansk skuespiller, komiker og foredragsholder. Han er især kendt for sit medvirke i gruppen Linje 3, og for at lægge stemme til animationsfilm som Toy Story.

Han blev født i 1951 på Frederiksberg, og gik på folkeskole i Nærum, Helsinge og Ramløse, hvorefter han fortsatte med gymnasiet i Gentofte. Efter studentereksamen, fik han en uddannelse som bankassistent i Helsinge, men skiftede senere bankarbejdet ud med jobbet som lærer i Vorgod. Senere, uddannede han sig som skuespiller på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater, og har siden optrådt på de fleste teatre rundt om i København.

Starten på Linie 3

Under studiet på Skuespillerskolen, lærte han bl.a. Asger Reher, Søren Pilmark og Preben Kristensen at kende, som han senere dannede sangkvartetten Barbershop Harmony med. Asger Reher og Søren Pilmark dannede senere komikerkvartetten Ørkenens Sønner, sammen med Niels Olsen og Henrik Kofoed og Preben Kristensen og Anders Bircow startede sammen med Thomas Eje, som de også kendte fra Skuespillerskolen, entertainergruppen Linie 3.

Linie 3 startede i 1979, allerede året efter Barbershop Harmony kvartetten endte, og fangede hurtigt folks opmærksomhed. De første shows, Show for Sjov, blev afholdt på Jacobs BBQ i Aarhus, og der var ofte dobbelt så mange besøgende, som der var plads til, i den lille restaurant. Showet blev hurtigt populært, hvilket gav anledning til TV optrædener, og mulighederne var pludseligt store for de tre, der blev udråbt til den nye generation af danske entertainere.

Den karakteristiske showstil for Linie 3, med en blanding af stand-up, revy, show og sang, blev hurtigt en folkekær kombination, og trioen har optrådt med over 12 forskellige shows siden da. I 2004 kunne de fejre 25-års jubilæum, og optrådte i den forbindelse med showet ”25 Års Jubilæumsshow”.

De komiske indslag i Linie 3’s shows, er næsten altid bygget op af Preben Kristensen, der spiller den seriøse, hvide klovn, og Anders Bircow og Thomas Eje er de useriøse modparter, der prøver at sabotere den hvide klovns anstrengelser på at være seriøs.

Desuden, har Linie 3 også været med i Børnejulekalenderen Skibet i Skilteskoven, hvor de spillede nisserne Kogle, Multe og Stub.

Anders Bircows stemme

Mange børn født i 90’erne kender nok til Anders Bircows stemme, uden at være klar over det. Han har lagt stemme til flere forskellige danske udgaver af børne- og animationsfilm, bl.a. dinosauren Rex i Toy Story 1, 2 og 3 og Herbert i filmen Æblet og Ormen. Desuden er han også den danske stemme til Mickey Mouse.

Som skuespiller har han også optrådt på TV i forskellige serier, bl.a. Én Stor Familie og Julekalenderen Jul på Kronborg.

Privatliv

Anders Bircow er gift med sin kone Marion Bircow, som han har to børn med. Han har også to børn med sin tidligere kone og kendte fitnessekspert Charlotte Bircow.